Het afschaffen van de salderingsregeling in 2027 viel ons denk ik allemaal rauw op het dak. We zijn van afbouwen, naar behoud en nu naar geheel afschaffen van de salderingsregeling gegaan. Het lijkt wel een rollercoaster. Dit is nog maar een plan; het moet nog goedgekeurd worden, maar de salderingsregeling heeft zijn houdbaarheid wel gehad. Wellicht verstandig om alvast vooruit te kijken.
Nu kunnen we nog de opgewekte energie wegstrepen tegen de verbruikte energie en als er dan nog opgewekte energie over is en we dit terug leveren dan krijgen we daarvoor een lager tarief. Als de salderingsregeling wegvalt dan krijgen we voor alle terug geleverde energie een lagere prijs. Dit tarief varieert per energiemaatschappij.
30% van de opgewekte energie wordt veelal meteen verbruikt; 70 % wordt nog terug geleverd. Dat moet anders!!! De oplossing is zo min mogelijk energie terug leveren, maar hoe doe je dat….
Gedragsverandering
De belangrijkste stap is gedragsverandering
Stroom gebruiken wanneer er stroom wordt opgewekt. Dat kan per situatie anders zijn. Liggen zonnepanelen volledig zuid dan zal de meeste opbrengst rond de middag zijn. Bij een oost/west opstelling zal het piekmoment in de ochtend en namiddag zijn. In de app van Enphase of SolarEdge kun je vaak wel zien wat de piekmomenten zijn. Verbruik zoveel mogelijk stroom op die momenten. De airco op die momenten aanzetten ligt erg voor de hand. Maar ook de was draaien, de vaatwasser aanzetten, de auto overdag laden (als dat kan) enz. enz. Dit kan ook het uitvallen van de omvormer helpen voorkomen als er te veel energie op het net is. Zijn elektrische apparaten aan vervanging toe? Kies dan voor een slimme uitvoering. Zet op een bewolkte dag niet alles tegelijkertijd aan maar na elkaar om te voorkomen dat je stroom van het net afneemt. Per seizoen kan er een andere aanpak nodig zijn.
Gasverbruik verminderen/ meer stroom verbruik
Dan sla je twee vliegen in één klap.
Door elektrisch te gaan verwarmen i.p.v. met gas zal het stroomverbruik toenemen; er wordt minder stroom terug geleverd en het gasverbruik gaat naar beneden. Ook het tapwater kan elektrisch verwarmd worden d.m.v. een warmtepompboiler.
Thuisbatterij
Zorg dat het stroomverbruik zoveel mogelijk naar de momenten wordt verlegd dat er stroom wordt opgewekt. Als er dan nog wat overblijft kun je dat opslaan in een thuisbatterij. Maar wel zo dat je dat stroom bijvoorbeeld in de nacht verbruikt zodat de thuisbatterij de volgende dag weer leeg is en opnieuw kan laden met de overtollige opgewekte stroom.